Data en expertkennis sleutel voor veilige stranden

Wanneer het weer het toelaat stromen Nederlanders massaal richting de Nederlandse stranden voor verkoeling aan zee. Goed nieuws voor de strandpaviljoens, maar wat betekent dit voor de veiligheid op het strand? In samenwerking met de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) en de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) hebben we een strandbezettingsmodel ontwikkeld dat hen adviseert over het aantal te openen reddingsposten.

Om de veiligheid op het strand van Scheveningen te waarborgen zetten de HVRB en de VRH dagelijks lifeguards in op verschillende reddingsposten. Hoe veel lifeguards er ingezet worden, is afhankelijk van verschillende factoren. Daarom is het model in eerste instantie opgesteld met behulp van domeinexperts. Hierbij zijn verschillende indicatoren en relaties in kaart gebracht voor de verwachte stranddrukte en het veiligheidsniveau. Factoren als de temperatuur, de dag van het jaar en vakantieperiodes, maar ook de invloed van eb en vloed, de temperatuur van de zee en de windkracht spelen hierin een rol. 

Met het expertmodel zijn de HVRB en de VRH in staat onderbouwde beslissingen te nemen ten aanzien van het aantal te openen posten op de stranden van Scheveningen. Op basis van de verwachte drukte en overige omgevingsfactoren zorgen zij dat de stranden voldoende bemand zijn. Naast het waarborgen van de veiligheid, zorgt het model er ook voor dat de bezetting geoptimaliseerd wordt. Het is natuurlijk ook niet wenselijk om te veel posten bemand te hebben wanneer er maar enkele badgasten op het strand liggen. 

Na de ontwikkeling van het model op basis van historische data, zoals dagrapportages van de postcommandanten en weerdata van het KNMI, was het tijd voor een pilot. Het model is getoetst op basis van de geschatte drukte die na een stranddag wordt gerapporteerd door de postcommandanten. Dit leverde waardevolle inzichten op om het model verder aan te scherpen. Daarnaast hebben we het gebruikersgemak van het rapport getoetst. Nu deze pilot op z’n einde loopt, wordt de feedback gebruikt om het model verder te optimaliseren. 

Ook zijn we parallel de potentie van machine learning aan het toetsen voor het strandbezettingsmodel. We hebben momenteel samen met de experts geconstateerd dat de werkwijze vorig jaar veranderd is, waardoor de historische informatie niet meer representatief is voor deze nieuwe werkwijze. Samen met de HVRB gaan we komend jaar meer representatieve data verzamelen, om na deze zomer een nieuw machine learning model te ontwikkelen.

Een mooi project waarbij we aan de hand van een expertmodel waardevolle inzichten geven om planning en bezetting te optimaliseren en tegelijkertijd het hoofddoel om veiligheid te waarborgen vooropstellen. Zo kunnen wij steeds weer genieten van een zomerse dag op het strand. Is jouw organisatie ook toe aan een verbeterslag op het gebied van planning en bezetting? Of zou je hulp kunnen gebruiken om deze eerste analyse te maken? Wij helpen graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *