Case: vroegtijdig signaleren van kindermishandeling

In 2015 hebben we in opdracht van de GGD Amsterdam onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van tekstanalyse op de open tekstvelden in het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van kinderen. Centrale vraag was hoe ongestructureerde data uit open tekstvelden gebruikt kan worden voor het beter monitoren en verbeteren van de kindergezondheid. Kan de data science-techniek textmining helpen om kindermishandeling vroegtijdig te signaleren?

Naast alle informatie die gestructureerd wordt uitgevraagd tijdens consulten, hebben professionals de mogelijkheid om in eigen woorden bevindingen te registreren. Ze maken daar veel gebruik van, vooral op het moment dat er vermoedens bestaan van mogelijke kindermishandeling, maar deze niet ‘hard’ kunnen worden gemaakt. De grote hoeveelheden ongestructureerde tekstdata uit de dossiers van kinderen hebben we geanalyseerd met behulp van textmining. Met succes.

Kindermishandeling vroegtijdig signaleren met behulp van computerkracht

De computer heeft geleerd signalen van kindermishandeling te herkennen in tekstvelden waar artsen van consultatiebureaus aantekeningen maken. De software die we ontwikkeld hebben gebruikt zo’n 1.000 variabelen, en komt via een soort beslisboom van honderden vertakkingen tot een uitkomst (een risicoscore). Op basis van bepaalde woordcombinaties of het sentiment van de tekst kan een indicatie worden gegeven van het risico op kindermishandeling. Ook voor gevallen die nu door jeugdzorgmedewerkers over het hoofd worden gezien.

Voor meer informatie over deze case kindermishandeling klik hier.

Ynformed in NRC

Ook het NRC schreef een artikel over deze case en het bredere onderwerp data science in de zorg. Dat is hier te lezen. 

Update: implementatie

We vinden het fantastisch dat de door ons ontwikkelde AI-techniek die vroeg-signalering van kindermishandeling ondersteunt, weer een stap dichterbij implementatie is. Samen met o.a. het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), GGD Groningen en GGD GHOR Nederland zetten wij ons ervoor in dat de 2500 gemiste vermoedens van kindermishandeling op jaarbasis, in de nabije toekomst extra worden gecontroleerd. Ieder kind moet in veiligheid op kunnen groeien. Lees hier meer over de laatste ontwikkelingen. 

 

2 thoughts on “Case: vroegtijdig signaleren van kindermishandeling

 1. Avatar
  Tjitske Haank zegt:

  Ik heb het artikel nog slechts globaal doorgenomen en voor zover ik zie staat er niets in over mogelijk negatieve effecten van deze dataverzameling. Is daar ook naar gekeken?

  • Avatar
   Willemijn Krijnen zegt:

   Dank voor je vraag Tjitske! De data die gebruikt is voor deze oplossing is verzameld door de GGD zelf, immers: het gaat hier om een aantal standaardvelden uit het kinddossier. Of het verzamelen van die data door de GGD negatieve effecten zou kunnen hebben is een veel bredere vraag die wij niet kunnen beantwoorden. Dan is er het gebruiken van een model om te helpen bij het signaleren van mogelijke kindermishandeling. Effecten daarvan hangen grotendeels af van de manier waarop je het model gebruikt. Daarover zijn we continu in gesprek met alle betrokkenen, zowel binnen de GGD en andere jeugdzorg-organisaties, als daarbuiten. Zo zorgen we samen dat zo veel mogelijk positieve effecten heeft: het eerder en beter signaleren en registreren van een vermoeden kindermishandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *