Raad aan de Raad: voorspelbare wereld

We mochten onlangs meewerken aan Raad aan de Raad: een videoreeks over onderwerpen die leven onder gemeenteraden. Eerder verschenen video’s over digitale transformatie en datagedreven bestuur. De aflevering die je hieronder vindt gaat over de groeiende hoeveelheden data bij Gemeenten. Deze groei wordt o.a. veroorzaakt door het gebruik van sensoren, data van andere partijen en nieuwe technologie (lees meer hierover in het artikel: Beschikken gemeenten straks ook over big data door deze 3 trends?). Wat kan de Gemeente met die hoeveelheid data?

Voorheen werd data vooral vertaald naar statistieken en managementrapportages. ‘Vandaag de dag is het data uit verschillende bronnen, het is big data,’ aldus Jan van Ginkel, loco-provinciesecretaris en concerndirecteur van de provincie Zuid-Holland. ‘En die vraagt om interpretatie, om duiding, om betekenisgeving. Zo krijg je informatie en wijsheid. En die wijsheid vind je in de gemeenteraadsvergadering.’ Data Science is een heel krachtig instrument dat gemeenten in staat stelt beter uitvoering te geven aan de maatschappelijke taken.

Collega Anouk Meerman (data consultant) legt in de video uit dat data science vooral wordt gebruikt voor commerciële doeleinden. Door geen gebruik te maken van data science worden belangrijke kansen voor de gemeenten gemist. In de video noemt collega Irene Westra (data scientist) een aantal voorbeelden waarop data science heeft bijgedragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken:

  • Het signaleren van ‘draaideurklanten’ (klanten die terugvallen op de oorspronkelijke problematiek) waardoor preventief extra inzet kan worden verzorgd. Hierdoor zullen deze klanten minder snel terugvallen.
  • Het signaleren van jongeren waarbij de kans groot is dat zij de ‘startkwalificatie’ niet gaan halen. Doordat deze jongeren in beeld zijn kan, ook hier, extra inzet worden gepleegd om ervoor te zorgen dat deze jongeren de gewenste kwalificatie wel gaan halen.

Wil je in jouw gemeente aan de slag met data science, maar weet je niet waar te beginnen? In het artikel: Acht cruciale investeringsstappen voor slimme Gemeenten vind je 8 tips om mee aan de slag te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *