Netflix voor medicatie?

Aanbevolen voor jou… je komt het tegenwoordig overal tegen. Films, muziek, producten op een webshop: allemaal speciaal uitgekozen voor jou. Door algoritmes welteverstaan. Alles is er op gericht om zo goed mogelijk aan te sluiten bij jouw wensen (en zodoende natuurlijk conversie te verhogen). Maar kunnen we deze technieken ook toepassen om maatschappelijke impact te maken?

Aanbevelingen doen in het ziekenhuis

De situatie is als volgt: elk jaar worden er honderden mensen met een psychose opgenomen in het UMC in Utrecht. Voor deze mensen moet de juiste medicatie gevonden worden om de klachten te verhelpen. Maar welke van de tientallen mogelijke medicijnen schrijf je voor? Hier is natuurlijk onderzoek naar gedaan toen de medicijnen gemaakt werden, maar met name op standaard testgroepen. Lees: gezonde jongvolwassen, westerse mannen.

Nu wordt Kim opgenomen, een niet-westerse vrouw van 60 jaar oud. Wat nu? Het is bekend dat verschillende patiënten verschillend reageren op medicatie. Volgen we nog steeds dezelfde medicatierichtlijnen, terwijl die misschien niet werken voor deze patiënt? Op dit moment wel. Het gevolg: zoeken naar het juiste medicijn kan best lang duren. Dat is vervelend, want Kim is nu een langere tijd van huis en blijft last houden van de psychose. Om nog maar te zwijgen van heftige bijwerkingen die kunnen optreden.

Mensen als jij hadden succes met medicijn X

Enter Data Science. Als we nu eens de technieken van Netflix toepassen op medicatie. En we voor specifieke patiënten gaan aanbevelen welk medicijn waarschijnlijk het best werkt. Patiënten hoeven dan minder verschillende medicatie te proberen, zijn hopelijk eerder van hun psychose af en hebben minder last van bijwerkingen. Kim kan eerder naar huis en de kosten van de opname nemen af.

Precies dit probeert Ynformed te bereiken met ons onderzoek in het UMC Utrecht. We gebruiken grote hoeveelheden historische data om te leren welk medicijn werkt voor wie. En welke bijwerkingen er op kunnen treden als iemand als Kim een bepaald medicijn gebruikt. Het doel: artsen voorzien van de beste informatie bij het maken van keuzes omtrent medicatie.

Personalised medicine is de toekomst

Dit is pas het begin. Personalised medicine, behandelingen die precies op jou afgestemd zijn, gaat een vogelvlucht nemen. Dat gebeurt al in het buitenland, in Nederland helaas nog te weinig. Maar de win-win valt niet te ontkennen, de zorgkosten kunnen gedrukt worden en belangrijker nog: de patiënt kan beter geholpen worden. Het is ontzettend interessant om met Ynformed bij te dragen aan deze ontwikkeling!

Volg ons om op de hoogte blijven van dit mooie project en als je vragen hebt: aarzel niet ons te contacten!

2 thoughts on “Netflix voor medicatie?

  1. Pingback: Wat digitale transformatie echt betekent (en hoe je succes boekt) - Ynformed

  2. Pingback: Data science in zorg op Zorg & ICT 2018 - Ynformed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *