Team Ynformed wint Hacking Health Utrecht

Onze Ynformers gingen er 22 april vandoor met de prijs ‘Best Human-centered Design’ tijdens Dutch Hacking Health in Utrecht. De landelijke zorg-hackathon vond voor de derde keer plaats bij ziekenhuizen door heel Nederland tijdens het weekeind van 20 tot 22 april 2018. Ynformed werkte daarbij samen met  communicatieprofessionals van de afdeling Patiëntcommunicatie van het UMC Utrecht, die de casus inbrachten. Samen hebben zij een oplossing ontwikkeld om de mens achter de patiënt te leren kennen. 

De casus, zoals omschreven op de website van de hackathon, luidde: ‘We vinden het als UMC Utrecht belangrijk om de mens achter de patiënt te kennen. Iedere patiënt is namelijk uniek. Dit sluit aan bij de strategie van het UMC Utrecht: Connecting U waarbij we meer verbinding met de patiënt aan willen gaan. We willen graag een digitaal formulier (met koppeling Hix) waarbij de patient wat meer context aan hun sociale omgeving kunnen geven. Dus naast de NAW gegevens kunnen ze ook hobby’s, kinderen, thuissituatie etc. invullen. Zodoende kan de zorgverleners in één oogopslag de mens achter de patiënt leren kennen.’

Het team gaf invulling aan deze vraag met een app waarin met behulp van een slim samengestelde vragenlijst, informatie over de levensinvulling, ervaringen, mogelijkheden en behoeften van de patiënt wordt gegenereerd. Centraal staat hierbij het begrip positieve gezondheid, oftewel betekenisvol leven. Op basis van de vragenlijst kunnen artsen en specialisten samen met de patiënt kiezen voor de best passende behandeling. De app geeft daarmee een stuk regie terug aan de patiënt en draagt bij aan de waardevolle dialoog tussen de specialist en de patiënt. Ook kan relevante informatie op een overzichtelijke manier worden teruggegeven aan zowel de patiënt als de specialist.

Hackathon voor innovatie in gezondheid & zorg

Dutch Health Hackathon helpt praktische ideeën om te zetten in prototypes die waarde kunnen toevoegen aan gezondheid & zorg. De hackathon stimuleert discipline-overstijgende samenwerkingen en wil met de ideeën die daaruit voortkomen innovatie versnellen. De organisatie gelooft dat gezondheid & zorg in Nederland kan worden verbeterd als de verbinding met techniek en creativiteit wordt gelegd. Deelnemers van de hackathon gingen aan de slag met actuele problemen en uitdagingen die zowel door patiënten als zorgprofessionals zijn ingebracht. 

Best Human-centered Design
Het winnende team met de prijs voor Best Human-centered Design

Landelijke prijs Dutch Hacking Health

Op 14 mei wordt een ‘terugkomdag’ van Dutch Hacking Health georganiseerd. Winnaars van de lokale edities (Nijmegen, Leiden, Maastricht, Groningen, Utrecht, West-Brabant en Ubbergen) komen die dag samen in het UMC Utrecht om nogmaals hun idee te pitchen voor landelijke winst. Spannend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *