Accountability Hack 2017 verslag

Afgelopen negen juni vond de tweede editie van de Accountability Hack plaats. Deze hackathon werd georganiseerd door de Algemene Rekenkamer en de Tweede Kamer. Het doel van de hackathon was om de vele beschikbare databronnen te gebruiken om de uitgaven van de overheid inzichtelijk te maken. Waar gaat ons belastinggeld heen? En zijn deze uitgaven terecht? Om hier inzicht in te krijgen werd er onder meer gebruik gemaakt van opendata.tweedekamer.nl, www.rijksoverheid.nl/opendata, data.overheid.nl, en vele andere bronnen.

Ook Ynformed deed mee aan deze hackathon. Ons team bestond uit Anton Kuijer en mijzelf, Fenno Vermeij. Onze focus lag op het inzichtelijk maken van ontwikkelingssamenwerking. Ontwikkelingssamenwerking wordt vaak gezien als een grote stroom geld, waarvan het meeste in de handen van dictators in Afrika terecht komt. Klopt dit beeld? Waar gaan die geldstromen werkelijk naartoe? En wordt het budget wel nuttig ingezet? Om de geldstromen en hun doelmatigheid inzichtelijk te maken hebben we een (prototype van een) dashboard ontwikkeld genaamd: ‘World Wealth Wave’.

Ons eindproduct was een prototype van een dashboard. De basis van onze ideeën hebben we volledig functionerend opgeleverd. In de applicatie wordt de open data van de Rijksoverheid gecombineerd met UN data over ontwikkeling, en tweets. Prominent is een kaart, die laat zien waar ontwikkelingsgeld naartoe gaat. Daar bovenop wordt een cirkel met een statistiek, zoals Human Development Index laten zien. In combinatie met de andere kenmerken zegt dit iets over de doelmatigheid van de geldstromen. Het is daarnaast ook mogelijk te filteren op verschillende organisaties, zoals UNICEF. Dit is nodig omdat alle ontwikkelingssamenwerking in Nederland via derden gaat. Als laatste is rechtsonderin een wordcloud te zien met veelgebruikte woorden op Twitter. Dit geeft weer welke woorden mensen vaak gebruiken wanneer ze twitteren over ontwikkelingsgeld. Opmerkelijk is de sterke associatie met Afrikaanse dictators die hierin naar voren komt.

Als je het dashboard zelf wil proberen, ga dan naar https://apps.ynformed.nl/worldwealthwave/

Aan het werk op de hackathon (je ziet ons linksonder!)

Er zijn veel doorontwikkelingskansen voor ons dashboard. Het zou bijvoorbeeld interessant zijn te onderzoeken welke factoren die wij niet hebben bekeken, toch interessant zijn bij het beoordelen van doelmatigheid. Hiervoor zou het ook erg nuttig zijn om te zien waar het geld precies voor gebruikt wordt. Bijvoorbeeld, als er veel geld wordt besteed aan het leveren van schoon water, is dat een reden om te kijken of dat geld inderdaad gaat naar landen met een lage beschikbaarheid van schoon water.

We zijn zeer tevreden met onze prestatie. Zeker gezien het feit dat we alles op de dag zelf hebben ontwikkeld en één van de kleinere teams waren. Ondanks dat we niet in de prijzen vielen hebben we alsnog een hele leuke dag gehad. De limitatie van een paar uur om alles in elkaar te zetten werkt ook als motivatie: het voelde erg goed om in één dag van concept naar uitvoering te gaan. Dit viel ook erg mee: we hebben meer gedaan dan we van te voren gepland hadden, en konden aan het einde van de dag ontspannen werken aan het presenteren van het dashboard. Vanuit het Ynformed thuisfront hadden we nog wel even Willemijn en Rutger ingeschakeld voor het logo en online zetten van de tool. Dank daarvoor. Voor mij smaakte dit zeker naar meer. Ik kijk alvast uit naar de volgende hackathon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *