
Het voorspellen van incidenten
Opdrachtgever: Veiliheidsregio Utrecht


De vraag
Hoe kan de Veiligheidsregio Utrecht het risico op incidenten inzichtelijk maken?
Voor Veiligheidsregio’s is risicogestuurd werken ontzettend belangrijk. De praktijk brengt echter vaak uitdagingen met zich mee. Beter inzicht in risico’s kan een veiligheidsregio helpen bij zowel preventie als repressie. Vragen over inzet van mobiele posten, waar en wanneer preventieve maatregelen in te zetten en flexibele bezetting per kazerne spelen hierbij een rol.

De aanpak
We hebben voor twee analyseniveaus gekozen. De eerste analyses gingen over incidentrisico’s binnen het operationeel gebied van een kazerne. Het doel was om antwoord op de vraag te geven hoeveel incidenten (per type incident per kazerne) er verwacht worden op een dag. Dit alles op basis van kenmerken van het operationeel gebied, het weer en evenementen. Op deze data hebben we een model getraind dat een duidelijk betere inschatting kan maken van het verwachte aantal incidenten op een dag. Het tweede analyseniveau bestond uit analyses op object- of pandniveau. Gegeven de historie en gegevens uit o.a. BAG en KVK, konden we bepalen bij welke panden grootste risico op brand geldt.

De oplossing
Vervolgens hebben we de resultaten real-time inzichtelijk gemaakt in een dashboard. Ieder moment van de dag kan dit dashboard geraadpleegd worden met een actueel risicobeeld (voorspelling). Deze voorspellingen worden ondersteund en geduid door een aantal visualisaties.

“De VRU heeft nu real-time inzicht in incidentenrisico’s”

De impact
Door vooraf zicht te hebben op het risico binnen een operationeel gebied kan de inzet van middelen hier efficiënt op worden afgestemd. Zo rooster je geen training of onderhoudsbeurt in op een dag waarop de kans groot is dat er een melding binnen komt. Daarnaast kunnen gerichte preventies worden vormgegeven op basis van het type pand, het gebruik hiervan en het bijhorende risico.
MEER WETEN?
