
Verbeteren van de branche-analyse voor inspecties
Opdrachtgever: Omgevingsdienst Brabant Noord


De vraag
Hoe kan de ODBN inzicht krijgen in welke bedrijven prioriteit hebben op veiligheid en milieu inspecties?
De Omgevingsdienst Brabant Noord is onder andere verantwoordelijk voor het inspecteren van bedrijven op het gebied van veiligheid en milieu. Om te bepalen wat de frequentie van deze inspecties wordt, zijn de bedrijven ingedeeld in drie categoriën; hoog-, midden- en laag-risico. Van bedrijven met hoog- en laag-risico staat de inspectiefrequentie vast, maar veel bedrijven vallen in de midden-categorie. Om een prioritering te maken binnen deze midden-categorie vindt er een branche-analyse plaats.
ODBN en Ynformed zijn samen aan de slag gegaan om deze branche-analyse makkelijker en beter te maken met behulp van beschikbare bronnen. Zo wilde ODBN inzicht in welke bedrijven zij (eerst) moeten inspecteren en een compleet overzicht van alle bedrijven in de regio.

De aanpak
Verschillende databronnen die beschikbaar waren binnen de omgevingsdienst zijn gecombineerd met vrij beschikbare databronnen door middel van slimme koppelingen. Denk hierbij aan NHR, BAG en het landelijk meldpunt afvalstoffen, gecombineerd met de interne data van ODBN. Vervolgens hebben we hier verschillende data science methoden op toegepast, waaronder outlier detection en cluster-analyse.

De oplossing
De resultaten van de analyse zijn beschikbaar gesteld door middel van een dashboard. Met dit dashboard kunnen medewerkers van de omgevingsdienst per branche zelf een analyse uitvoeren om te bepalen welke inrichtingen bezocht moeten worden. In dit dashboard is het mogelijk om zelf te filteren op basis van standaard kenmerken, maar ook op basis van bovengenoemde data science technieken.

“Medewerkers kunnen zelf een branche-analyse uitvoeren”

De impact
Een van de voordelen is dat je aan de voorkant al gebruik maakt van alle beschikbare data, waardoor je beter kan filteren en prioritiseren. Zo kunnen inspecties efficiënt en effectief ingepland worden en kan de omgevingsdienst de veiligheid- en milieurichtlijnen beter waarborgen.
MEER WETEN?
